Eveniment în cadrul proiectului “MAKE A MOVE”

Laborator organizat la TÂRGU MUREȘ: "InsideOut – Poziționarea practicilor teatrului neinstituționalizat într-un context critic jurnalistic și de afaceri"

Între 9 și 19 decembrie, 2019, Universitatea de Arte din Târgu Mureș organizează, în cadrul proiectului european "Make a Move", un lxor cu tematica “InsideOut – Poziționarea practicilor teatrului neinstituționalizat într-un context critic jurnalistic și de afaceri”. În urma apelului la participare lansat în luna noiembrie, au fost selectați 10 artiști din România, cu scopul de a colabora cu 10 artiști internaționali în cadrul Modulului Artistic, care se va desfășura în prima parte a Laboratorului, în perioada 9 - 16 decembrie 2019.

 

Apelul s-a adresat tuturor creatorilor independenți de teatru, artiști care lucrează pe cont propriu sau grupuri (companii) din România și Ungaria, din domeniul practic al teatrului contemporan bazat pe mișcare (teatru fizic, pantomimă, improvizație și alte forme de teatru orientate spre relația cu corpul și cu mișcarea).

 

Modulul Artistic din cadrul Laboratorului organizat la Târgu Mureș va avea ca temă valoarea adăugată a interculturalității și va include:

 

  • diferite practici și abordări artistice, procese creative și metodologii referitoare la creația colectivă;
  • schimburi de informații, abilități și experiență între participanți internaționali, locali și regionali pe tema excelenței artistice și a dezvoltării audienței;
  • întâlniri cu focus-grupuri, cum ar fi studenți și angajați ai universității;
  • pregătirea și dezvoltarea unor idei de proiecte pe termen scurt, împreună cu artiști locali, regionali și internaționali;
  • prezentări destinate publicului local, presei, purtătorilor de opinie și profesioniștilor implicați în politicile culturale la nivel național.

 

Modului Artistic va fi urmat de un Modul Business, în care artiștii vor lua contact cu mediul jurnalistic și de afaceri.

 

Obiectivul proiectului "Make a Move" este să contribuie la revitalizarea teatrului european prin mobilizarea potențialului de creație și inovație al practicilor teatrale neinstituționalizate, cum ar fi teatrul fizic, pantomima și teatrul de improvizație.

 

Strategia care vizează acest scop constă în dezvoltarea și testarea unui mediu inovator de tip incubator, în care practicieni ai teatrului neinstituționalizat vor avea ocazia să își dezvolte abilitățile artistice și profesionale, precum și să-și construiască propunerile de spectacole prin co-creație și colaborare cu artiști internaționali și locali.

 

Primele două laboratoare din cadrul proiectului "Make a Move" au avut loc la Galway (Irlanda) și Rijeka (Croația) și s-au concentrat pe practicile digitale și pe teatrul site-specific. Acest al treilea - și ultim - laborator are ca scop familiarizarea artiștilor independenți cu mediul jurnalistic și de afaceri.

 

 În data de 15 decembrie 2019, ora 18.00, la Teatrul Studio 2. 1. (Strada Frunzei nr. 9), va avea loc o prezentare publică a colaborării dintre artiștii rezidenți și artiștii locali în cadrul Modulului Artistic al laboratorului.

 

 Proiectul "Make a Move" este cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene.